University of Salzburg new Laboratory

two stage competition 3rd place

University of Salzburg ``New Laboratory``

01
PROJEKT DATEN

client: University of Salzburg  2013
useable floor area: 8.500m2
architect: Martin Oberascher,
projekt team: Alexander Matl, Hannes Tallafuss

general constructors ARGE: Hartl Bau GmbH / Steiner Bau GmbH / Doll Bau GmbH

consultants:
structural engineering: Wimmer + Partner ZT GmbH
facade engineering: Bollinger Grohmann Schneider ZT GmbH
building physics: Zivilingenieur Arge Lukas & Graml
HVAC: Dick + Harner GmbH
ELO: Pürcher Planungs GmbH
laboratory consultants: Dr. Heinekamp Labor- und Institutsplanung GmbH

02
Projektbeschreibung

Research centers play an important role in a modern urban context. Not only for the scientific and economic development of a city, but also as an impulse for a wide range of urban developments. The basic research, which will take place in the building, is relevant for the technological progress of a future-oriented society. A diverse audience is brought to the district by students, teachers, research staff and visitors of various public events. This heterogeneous group of users, and the interrelationship between public space and research facility, is also reflected in the design of the building typology. Material research allows for extraordinary insights into the coherence of various substances.

These specific and comprehensive insights and views on matter inspired us to create the conceptual approach of the facade. The cantilevering upper levels provide a weatherproof meeting place and cover the center of the entire complex. The main entrance of the laboratory building and the lobby of the adjacent auditorium are located there. The exterior is designed as “Shared Space” to enable a drive-through option (one-way direction on Jacob Haringer Str.) for neighbors and emergency services. The lecture hall (component A) on the ground floor including the lobby and the exterior plaza can be used independently by public audiences. The lecture hall on the first floor is primarily associated with the internal teaching. The entire field of teaching is housed in component A. This is (controlled by electronic access systems) connected with the laboratory building (Section B) on the 2nd floor. A link to the building of computer science is provided, which allows a possible joint use of the lecture halls. The project is oriented toward the other existing building structures of the “Science City”. Along with the flanking IQ building it creates the gateway to the Technology Park. The new laboratory completes a ring of buildings of the surrounding facilities (computer science, Techno Z, BFI, and IQ-building) to form a comprehensive campus. As a next step, we recommend removing the existing gas station in order to make space for a park in the center of the campus.

Integral Laboratory Planning:
Laboratory and Institute Planning Office Dr. Heinenkamp

The technical and spatial requirements of today’s laboratory facilities are in constant flux. Basic research implies permanent adaptability to the best conditions for research to ensure the highest level. The laboratory spaces have to be designed highly flexibly. The basic type of laboratories is built on the axis grid of 9,60m to ensure highly efficient furnishing coupled with multiple variations of floor plans. The circulation of the laboratory building (component B) is formed by a corridor, from which on the left the laboratory can be accessed, and on the right offices and secondary rooms. As a result, the laboratories are located next to the associated offices of the respective institutes. Intended meeting areas are accentuated by recesses of the walls of the corridor. By implementing these wall offsets, indirect natural light is introduced into the transition area. The laboratory area itself can be adapted as required. If necessary these units can be divided into smaller units and allow a flexible installation of cooling and storage areas that are directly accessible from the laboratory. This facilitates the implementation of an open plan laboratory of 165m² as well as 8 single units at the same location. This scheme ensures a perfect basis for future research developments.

Privacy Notes