Museum Fortress of Hohensalzburg

project

Zeughaus-Museum Fortress Hohensalzburg

01
PROJEKT DATEN

location: Salzburg, Österreich
client: State of Salzburg
useable floor area: 750m2
status: under construction
projekt team: Alexander Matl, Andreas Körner

consultants:
HVAC: Dick + Harner GmbH
building physics: IB Rothbacher
historic preservation: Dr. Fuchsberger
Surveyor: Linsinger ZT GmbH
Fire protection: TB Golser

02
Projektbeschreibung

The expectations held for contemporary museums go beyond purely didactic purposes. The beginning of the exhibition prepares the visitors through basic information on the issue and enables the personal approach to the subject. The space creates a contemplative immersion phase in the exhibition. This area is designed as a slice between the entrance and the main exhibition to prepare visitors for the exhibits.

The interior is designed as a black box whereby the concentration of the visitor is directed entirely to working or backlit text, image panels and video screens. Distractions by structural elements of the space are minimized. From the darkened pre-show the visitor enters the main room of the exhibition. This 16th century hall with its large pillar vault houses the main exhibition. Unlike the in the pre-show space, here the architecture is visible in daylight and artificial lighting. The vault hall enables a free passage through the exhibition to explore the two multimedia zones and a black box space. Hence, it is possible to recognize and look at the exhibits when entering this space and to choose one’s own path from object to object. This non-linear structure allows an individual exploration of the exhibits. This concept promotes personal identification with the illustrated story.In order to promote cognitive and emotional sensing it is important to present diverse types in the main exhibition. In addition to classic exhibitions (real objects, artifacts), multimedia areas (moving pictures, wall / floor projections) and multisensory (comprehensive installations, the visitors physically, intellectually and emotionally touching) objects provide the touch on objects which enable the capture (in every sense) of the theme. Discovery, understanding, reminiscence are the main aspects of this concept that promotes the spiritual experience of the exhibition content. The last section of the main room is dedicated to the conclusion. This area provides space for reflection on the show and serves to link the issue with the present.

Privacy Notes